A Bocskai István Múzeum négy évtizede 1958-1998 - Déri Múzeum

A hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum hosszas vajúdás után alakult meg. ... Szolgáltatóipari Szövetkezet, Városgazdálkodási Vállalat, Hajdúszoboszlói.

A Bocskai István Múzeum négy évtizede 1958-1998 - Déri Múzeum - Kapcsolódó dokumentumok

A Bocskai István Múzeum négy évtizede 1958-1998 - Déri Múzeum

A hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum hosszas vajúdás után alakult meg. ... Szolgáltatóipari Szövetkezet, Városgazdálkodási Vállalat, Hajdúszoboszlói.

Medgyessy Ferenc (1881-1958) szobrászati ... - Déri Múzeum

Ezt a füzetet, László Gyula gondozásában közreadta a Déri Múzeum. (László Gyula: Medgyessy Ferenc életműve, Debrecen, 1972. Hajdú-Bihar Megyei.

múzeumok éjszakája - Bocskai István Múzeum

19.00 – 19.30 FEKETE BORBÁLA EMLÉKSZOBA megnyitója. 17.00 – 21.00 „EGÉSZ ESTÉS” MÚZEUMI PROGRAMOK. - FILMEK Rácz György festőművészről ...

Bihari Múzeum Évkönyve 12-14. (Berettyóújfalu, 2009) - Déri Múzeum

Források Zöld Marci életéhez - A betyár első bűnperének iratai 1810-ből. 129. Quellen zum Leben des Marci Zöld. 152. NÉPRAJZ - VOLKSKUNDE. Vajda Mária.

Bihari Múzeum Évkönyve 3. (Berettyóújfalu, 1982) - Déri Múzeum

Die Szigligeter Briefe von Zoltán Nadányi. 286. MUZEOLÓGIA — MUSEOLOGIE. Héthy Zoltán: összefoglaló jelentés a Bihari Múzeum 1979—1981. évi.

Bihari Múzeum Évkönyve 8-9. (Berettyóújfalu, 2001) - Déri Múzeum

nyezetében nem, vagy nem ebben a kontextusban ismertek, obi-ugor és altaji népek ... Pályázati pénzből: Internet modem, vasaló, vasalódeszka, szerszámok, ...

Bihari Múzeum Évkönyve 6-7. (Berettyóújfalu, 1991) - Déri Múzeum

1991. jún. 7. ... nak említették, mivel itt volt a Vertán-kastély, illetve Nemes ... 1830. évi térkép szerint a Bócsi Telek (faluhely) Berettyóújfaluval szemközt délre ...

Bihari Múzeum Évkönyve 15-16. (Berettyóújfalu, 2011) - Déri Múzeum

2009. november 30. és december 17. között a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok. Igazgatósága ... Szerencsés helyzetben vannak a Bihar megyei mezőtelegdi Miskolczyak, mert az ősi nemzetségtől való ... A lakodalmi helyszín kialakításában.

Ecsedi István születésének 100. évfordulója ... - Déri Múzeum

életképek című munkája (Debrecen, 1927.). A Hortobágyon felfigyelt a pásztorság dalaira is 1927-ben, Bodnár Lajossal bocsátotta közre a Hortobágyi pásztor- ...

Ecsedi István élete és munkássága - Déri Múzeum

tanári karára is esik világító sugár".8 0 ... Szekérrel, szánkóval és hengerrel nyomtat. ... az Inári tó vidékén tanyázó lapp rénszarvas pásztoroknál járt,.

Hajdúsági Múzeum Évkönyve 3. (Hajdúböszörmény ... - Déri Múzeum

9-én a Pozsgánról 1 öreget és 1 fiatalt; 10-én ugyaninnen 1 öreget, 12-én Szabóval együtt Zámról 2 ... A második rész Vay Józsefnek jutott : Szilágy, Kenderes laponyag és ... (tanya is) élők aránya. °/o. Évek biztos bizonytalan biztos bizonytalan ... sága ellenére is, kénytelen volt egy nagyobb egység, a Tiszántúl táplálkozási.

Hajdúsági Múzeum Évkönyve 9. (Hajdúböszörmény ... - Déri Múzeum

erdő légterében tavaszi és őszi vonulása alkalmával (jellegzetes hangja fél- ... Hangja utánzásával egy tavaszon 9 példányt si- ... Palkonya községekkel".2.

A Hajdú-Bihar Megyei Múzeum - Déri Múzeum

1990. máj. 18. ... darázsujjas", szűcs és szíjgyártó munkák, „ónos és rézzel cifrázott bot", bogrács alá való kutyagerinc, „czinnel cifrázott borotvatartó titkos zárral",.

Hajdúsági Múzeum Évkönyve 5. (Hajdúböszörmény ... - Déri Múzeum

70 A felső-obi kultúra ún. fomini szakaszától kezdődően (7—8. sz.) vált itt ... vagy vas kályhacső (füstcső) közbeiktatásával vezették a kéménybe. Ha sütőt is.

Hajdúsági Múzeum Évkönyve 6. (Hajdúböszörmény ... - Déri Múzeum

háromféle pásztor olyan messze esett egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. ... Ez a tengericső nagyságú kis bagoly egész életét a pockok és egerek ...

Hajdúsági Múzeum Évkönyve 1. (Hajdúböszörmény ... - Déri Múzeum

bütyök. A sír 13-14 m mélységben vörös agyagrétegben került elő. A kút gödrébe ... magasabban voltak, az ugyancsak oda temetett kengyel pedig túl is ért a sír körvonalain. ... Visszahúzó, retrográd szerepét azonban hiba lenne el- túlozni.

Hajdúsági Múzeum Évkönyve 10 ... - Déri Múzeum

Pokrovsk (régebben: Engelsk, Stavropol'skij raj., Volgogradskaja obi., ... FÚRÓ. A lyukasztókon kívül a pontosabb lyukak kialakítására állványos fúrót hasz-.

Vezető a Déri Múzeum kiállításaihoz II. A Déri gyűjtemények. 2 ...

szerint: a hosszú katana-kardot és a rövidebb va- kizasi-kardot, melyet ... készítés Európában a XV-XVI. században terjedt el. A Kárpát-medencében az első ...

A 17. Bocskai huszárezred - Hajdúsági Múzeum

2016. jan. 17. ... A huszárezred és gyalogos zászlóaljak ott voltak a szabadságharc fontos ütközeteiben - a dicsőséges tavaszi hadjárat csatáiban, a komáromi.

Hortobágy - Déri Múzeum

doskodók fialnak, tehát fial a kutya, macska, sertés, nyúl. De egyik sem szül, ... összeszoktatása volt a legnehezebb, hiszen a szopotatás abbahagyása önma.

teljesítményértékelő lap - Déri Múzeum

2017. dec. 31. ... édesanyja egy szép cselszton ruhát is kapott a múzeumalapítótól. A fotográfiák és a feljegyzések adattárba kerülnek elhelyezésre.

Debreceni dac - Déri Múzeum

Debrecen, 1908.; Hegedűs Gyula: Keletiek Nyugaton. Nyugat, 1908. II. 444-445. 23. Ady Endre: Az élet lobogója alatt. (Oláh Gábor verseskönyve) Nyugat, 1909.

Hajdúvid - Déri Múzeum

A tanács megengedte a ház eladását, ha az eladó tudott a házra megfelelő ... a fehértói (Kunfehértó) földre került négy évre béresnek, azután visszajött Böször.

Hej, Debrecen, ha rád emlékezem... - Déri Múzeum

az Egy telem Debrecenben c. verse és Orlay. Petrics Soma romantikus festménye alapján. Hajlamosak vagyunk úgy ítélni meg Petőfi debreceni tartózkodását,.

Medgyessy Ferenc - Déri Múzeum

Medgyessy Ferenc minden szilveszterkor összesítette az év termését. „Szobrok" feliratú kis kockás füzetét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi a 25-ös fond 18- ...

Holló László - Déri Múzeum

gusát /1972 Debrecen, DM, katalógus/, amelyben az előbbi adatokon kívül megjelöl te a művek jelzését, és amely a művek tulajdonosairól, kiállításairól illetve ...

Balmazújváros, 1997 - Déri Múzeum

1997. máj. 30. ... részlete is említi,82 hogy az Árva családok beházasodás révén ... A balmazújvárosiak vonata Debrecenen, Berettyóújfalun áthaladva érte el.

Munkácsy Mihály - Déri Múzeum

Gaál Botond: Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája és a Biblia. 88. Szabó Júlia: ... Az ECCE HOMO a Krisztus trilógia legönállóbb kompozíciója. A már beteg ...

Varia Folkloristica - Déri Múzeum

Mert vélünk az isten. Énekel most Gedeon. Prófétai hangokon, ... imájára és kardja éle nyomán forrás fakad a sziklából. Ügy gondolom, hogy hasznos adalékul ...

Mézeskalácsosság Debrecenben - Déri Múzeum

kásban volt a méz, mézes italok és mézeskalács áldozása is. A görögök nagyon sok ... a puha, apró mogyoró volt nagyon kelendő. Békéscsabán általában a ...

Debrecen vonzásában - Déri Múzeum

49. SZÁM. KOCZOGH ÁKOS. DEBRECEN VONZÁSÁBAN ... vágy hajtotta, ami szinte minden jelentős alkotónk jellemzője a két háború közt, de jellemzője ...

Ásványok világa - Déri Múzeum

Budapest, pp. 161. BOGNÁRLÁSZLÓ 1987. Ásványhatározó. Budapest, pp. 477. DUDICHNÉ VENDL MÁRIA - KOCH SÁNDOR. 1935 A drágakövek Budapest, ...

Népszokás és népköltészet - Déri Múzeum

megmaradtak. így pl. a vetés megkezdésekor levették a kalapot, ... nevált ábrázolja, látható egy bohóc, akinek kakastoll van a kalap ... lódó árvalányhajjal.

Hortobágy, Kiskunság - Déri Múzeum

3 Balogh István: A jószág teleltetése Debrecen környékén. Debrecen ... füstölt sertés sódart, vagy szalonnát, krumplit, kását, kenyeret, ünnepnapokon kalá-.

balázs dénes - Déri Múzeum

Megcsodálta a Mount McKinley. 6194 méter magas hófödte ... hány expedíciós tárgy (egy pár bakancs, gleccserjáró szögestalpak, jégcsákány) is látható.

Csokonai a képzőművészetben - Déri Múzeum

Mind a' festett képet, mind a' Cs. V. élete leírására tartozó ide alább köz ... Gaál László emlékezéseiben így írja le a költőt: „Csokonai Vitéz Mihály test alkatára ...